Пiдтримати

Фінансування сектору протидії корупції міжнародними організаціями дозволяє нам залучати необхідні для реалізації наших кампаній та проектів кошти.

Закликаємо КСУ не приводити до присяги новопризначених Президентом суддів КСУ до виникнення вакантних посад за квотою Президента

26 листопада Президент підписав укази № 596/2021 «Про призначення О. Грищук суддею Конституційного Суду України» та № 597/2021 «Про призначення О. Петришина суддею Конституційного Суду України» за відсутності відповідних вакансій у КСУ за квотою Президента.

Громадські організації раніше вже звертали увагу на те, що Указ Президента від 27 березня 2021 року № 124/2021 «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України», відповідно до якого глава держави скасував “скасував призначення” суддів Конституційного Суду Тупицького і Касмініна  є неконституційним.

Відповідно до Конституції  звільнити суддю Конституційного Суду з посади може виключно сам Конституційний Суд.  Також суддя КСУ не може бути звільнений через скасування указу Президента про його призначення, оскільки набуття повноважень судді КСУ пов’язане зі складенням ним присяги на спеціальному пленарному засіданні Суду, а не з ухваленням такого указу. Тому скасування такого акта не породжує будь-яких юридичних наслідків. Хоча до суддів Тупицького і Касмініна у суспільства є серйозні питання, вони залишаються суддями Конституційного Суду, доки не закінчаться строки їхніх повноважень (травень та вересень 2022 року відповідно), або поки їх не звільнить з посад сам Конституційний Суд.

Призначення нових суддів КСУ за відсутності відповідних вакансій у КСУ за квотою Президента підриває легітимність Конституційного Суду. Як відомо, частина членів конкурсної комісії з відбору суддів КСУ попереджали, що не можна призначати суддів КСУ, доки у КСУ не з’являться вакансії.

Призначені Президентом особи поки не набули повноважень суддів Конституційного Суду, адже мають ще скласти присягу на спеціальному засіданні КСУ. Таким чином тепер легітимність Конституційного Суду залежить виключно від самих суддів КСУ. Конституційний Суд сам може запобігти поглибленню кризи і утриматися від приведення до присяги новопризначених суддів, поки не виникнуть відповідні вакансії.

З огляду на це громадські організації закликають Конституційний Суд відтермінувати  приведення до  присяги новопризначених суддів КСУ за квотою Президента України, поки вакансії не з’являться відповідно до Конституції.

Центр політико-правових реформ
Фундація DEJURE
Антикорупційний штаб
Центр прав людини ZMINA
Рух ЧЕСНО
Центр протидії корупції
ВО “Автомайдан”
StateWatch
Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC)
Інститут “Республіка”
Центр громадського моніторингу та досліджень
ГО “Сильні громади”