Пiдтримати

Фінансування сектору протидії корупції міжнародними організаціями дозволяє нам залучати необхідні для реалізації наших кампаній та проектів кошти.

Виконавча директорка ACREC Оксана Нестеренко взяла участь у брифінгу на тему захисту викривачів в Україні

22 серпня 2019 року в Українському кризовому медіа-центрі  відбувся брифінг громадських активістів, профільних експертів та міжнародних організацій на тему: «Кожен викривач суспільно важливої інформації має бути захищений на рівні закону» за участі виконавчої директорки Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції НаУКМА Оксани Нестеренко.

В ході свого виступу Оксана Нестеренко привітала ініціативу Офісу Президента України щодо запровадження нового закону про гарантії захисту викривачів в Україні. На її думку, це стало сміливим кроком після декількох років замовчування даної теми. У той же час, експертка підкреслила важливість комплексного підходу до механізмів захисту викривачів в Україні та наголосила на необхідності використання широкої дефініції викривача відповідно до міжнародних стандартів та практик.

«Викривач – це не тільки особа, яка повідомляє про корупційні правопорушення. Далеко не всі випадки є прямим проявом корупції, однак всі люди, які викривають суспільно важливу інформацію, мають бути захищені на законодавчому рівні», – зазначає вона.

Головне, на думку експертки, створити у суспільстві такі умови, які б не тільки забезпечили захист трудових прав викривачів, але й сприяли створенню позитивного ставленню населення до викривачів, як небайдужих людей, спрямованих на досягнення суспільного блага.

В рамках брифінгу також виступили Метью Шааф, директор представництва неурядової організації Freedom House в Україні; Ірина Кушнір, співзасновниця громадської організації «Український інститут з прав людини»; Людмила Тягнирядно, програмна директорка представництва неурядової організації “Blueprint for Free Speech” в Україні; Олександр Калітенко, юридичний радник Transparency International Україна.

Слід визнати, що всі громадські активісти, правозахисники та міжнародні експерти стурбовані певними законодавчими змінами, які пропонує втілити Офіс Президента України щодо захисту викривачів інформації.

Нагадаємо, що зміни до законодавства, які пропонував Офіс Президента, стосувалися виключно антикорупційних викриттів. Відповідно, викривачі з інших сфер не матимуть жодних механізмів захисту і гарантій безпеки. Це прямо суперечить Директиві Європейського Союзу щодо захисту викривачів інформації.

У ході розмови значна частина дієвих механізмів, пропонованих профільними українськими та міжнародними експертами, не була прийнята до уваги. А саме, непередбачена можливість звільнення викривачів від кримінальної відповідальності за розголошення інформації про корупцію у разі якщо вона була незаконно віднесена до інформації з обмеженим доступом (зокрема, не внесені зміни до Кримінального кодексу), можливий потенційний тиск на викривача через кримінальне переслідування, відсутні дієві механізми інформування викривача про перевірку фактів, які він повідомив.

Громадське та експертне середовище просить Офіс Президента, а також нових майбутніх депутатів Верховної Ради взяти за основу текст громадського законопроєкту «Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам» і доопрацювати його для голосування в парламенті.

Основні механізми захисту, які передбачає громадський законопроєкт:

  • створення надійних внутрішніх і зовнішніх каналів розкриття інформації;
  • систему захисту викривачів від утисків та переслідування;
  • гарантування захисту від репресій на робочому місці;
  • встановлення соціальних гарантій у разі звільнення;
  • заходи стимулювання повідомлень про злочини або порушення прав людини;
  • створення інституційного механізму захисту викривачів.

Громадські активісти закликають Офіс Президента та майбутніх парламентарів розширити дефініцію захисту викривачів суспільно важливої інформації на всі сфери життя. А також прописати у законі дієві механізми захисту і гарантії безпеки відповідно до Директиви ЄС щодо захисту викривачів!