Пiдтримати

Фінансування сектору протидії корупції міжнародними організаціями дозволяє нам залучати необхідні для реалізації наших кампаній та проектів кошти.

В ACREC відкрито другу Сертифікатну програму “Антикорупційні міждисциплінарні студії”

11-го вересня в Національному університеті “Києво-Могилянська академія” відбулось урочисте відкриття спеціалізованої освітньої програми “Антикорупційні міждисциплінарні студії”. Цього року Програма стартувала вдруге.

Після успішного завершення першої Сертифікатної програми навесні 2018 року Міждисциплінарні студії було подовжено на наступний навчальний рік. Новина про запровадження другої освітньої програми від ACREC швидко розлетілась столицею, зібравши понад 50 нових учасників – як завжди, найкращих та найбільш вмотивованих борців з корупцією.

Традиційно серед учасників Програми зібрались як студенти та громадських діячі, так і експерти у сфері антикорупції та суміжних областей. Завітали цього року і представники наукового середовища.

Відкрив цьогорічні “Антикорупційні міждисциплінарні студії” Президент Національного університету “Києво-Могилянська академія” Андрій Мелешевич. У своїй промові він надихнув учасників історією створення ACREC як першого міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції в Україні. В цьому контексті, Президент підкреслив важливість саме міжгалузевого вивчення корупції, яке б змогло поєднати людей із різних сфер знання, – як теоретиків, так і практиків із абсолютно різним бекграундом. За його словами, тільки поєднавши зусилля, ми зможемо повноцінно досліджувати корупцію та бути ефективними у боротьбі з нею.

Далі, з вітальним словом виступила Оксана Нестеренко, виконавчий директор ACREC. Вона висловила подяку всім, хто довів свою небайдужість до теми вивчення та протидії корупції, зареєструвавшись на нову Сертифікатну програму. Пані Нестеренко зізналась, що покладає великі сподівання на плідну роботу учасників Програми, адже вважає, що майбутнє антикорупційної реформи в Україні в першу чергу залежить від професійного рівня експертів та аналітиків. Вона також розповіла про бачення розвитку антикорупційних освітніх програм, найближчі плані у діяльності ACREC та перспективи застосування отриманих в ході навчання знань на практиці.

Привітала учасників Студій і виконавчий директор Центру протидії корупції Дарина Каленюк. В своїй промові вона зазначила, що головне завдання ACREC – подолати провалля між практиками та науковцями у сфері антикорупції.

“Корупція є загрозою національної безпеки України, вона визнається українцями чи не найбільшим бар’єром до подальшого розвитку країни, всі говорять про боротьбу з корупцією, але дуже мало хто розуміє суть цього явища. Маємо багато шуму, серед якого важко зрозуміти, які антикорупційні інструменти є дієвими, а які – лише пустий шум. ACREC покликаний об`єднати дослідників, науковців, практиків та студентів, щоб сформувати систему знань та стандартів ефективної антикорупційної боротьби”, – наголосила директорка Центру.

Висловила свої вітання і менеджерка програми “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження” Лілія Баран. Приєднавшись до слів попередніх спікерів, вона наголосила на важливості вкладати в людей, які є рушіями змін, однак яким не вистачає для цього необхідних ресурсів. За її словами, тільки шляхом інвестування в носіїв ідей можна отримати ефективні результати та досягти великих зрушень.

Останньою виступила керівник освітніх програм ACREC Маргарита Чабанна. Вона приєдналась до привітань нових учасників освітніх курсів та розповіла про організаційні тонкощі  в рамках антикорупційних студій.

В ході презентації розказати про себе мали нагоду і самі учасники Сертифікатної програми. Люди різних професій, з різним досвідом та вміннями поділились власними очікуваннями щодо навчання, а також розповіли про мотивацію отримання антикорупційної освіти, що пов’язана як із професійною необхідністю, так і з особистим світобаченням.

Більша частина учасників вже працюють у громадському секторі, органах державної влади, державних або приватних підприємствах, де доводиться стикатись з корупцією на власному досвіді. З цієї причини, одним із головних сподівань учасників є здобуття таких знань про корупцію, які б надали змогу не тільки краще зрозуміти її як суспільно-політичне явище, а і збагатитись інструментальною базою для ефективної протидії корупції та її уникнення на всіх рівнях життя.

Нагадаємо, «Антикорупційні міждисциплінарні студії» – це перша в Україні міждисциплінарна антикорупційна освітня програма, яку було створено з метою комплексного вивчення корупції як соціально-правового явища та шляхів її запобігання. Для проведення лекцій запрошені теоретики та практики у сфері протидії корупції з України, Нідерландів та Німеччини. Програма є корисною для представників антикорупційних органів та активістів громадського сектору, помічників народних депутатів, експертів НАЗК, працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, журналістів, викладачів, які бажають підвищити кваліфікацію у даній сфері, юристів приватних компаній, а також студентів.

Сертифікатна освітня програма є спільним проектом Національного університету “Києво-Могилянська академія” та Міждисциплінарного науково-освітнього Центру протидії корупції в Україні, що реалізується за підтримки Open Society Foundations.

Зазначимо, ACREC було створено у 2015 році спільним рішенням “Центру протидії корупції”, “«Transparency International Україна» та Національним університетом «Києво-Могилянська академія». За словами Президента НаУКМА Андрія Мелешевича, Центр у своїй діяльності переслідує дві основні цілі: створення міждисциплінарної магістерської програми у сфері антикорупційної діяльності та налагодження комунікації між науковцями, що вивчають проблему корупції. Найближчим часом планується запровадження короткострокових і довгострокових міждисциплінарних програм, спрямованих на практичну підготовку фахівців у сфері управління, громадської, політичної та правової діяльності.