Пiдтримати

Фінансування сектору протидії корупції міжнародними організаціями дозволяє нам залучати необхідні для реалізації наших кампаній та проектів кошти.

Рік тому парламент ухвалив закон «Про захист викривачів корупції», який набрав чинності на початку цього року. Головне його завдання – надати дієві механізми захисту викривачів з боку відповідальних органів влади.

НАЗК працює не лише над ефективною імплементацією цього закону, але й над формуванням позитивного ставлення до викривачів у суспільстві як до відповідальних громадян.

Протягом року НАЗК сформувало основні документи для роботи з викривачами. Наразі це роз’яснення щодо правового статусу викривача, його статусу у кримінальному провадженні, надання викривачам безоплатної вторинної правової допомоги, а також особливостей перевірки повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень (https://bit.ly/33dug1Q).
НАЗК супроводжує у суді 66 справ за участю викривачів, 30 з яких були відкриті протягом 2020 року. Також за цей час виграно 15 справ щодо захисту викривачів (https://bit.ly/3d9bLPL).
Успішні справи судді Октябрського суду міста Полтави та старшого інспектора Одеської митниці сформували позитивну судову практику у питанні захисту викривачів за рішенням Верховного Суду (https://bit.ly/39fvehQ).
НАЗК вперше внесло приписи керівникам установ щодо порушення права викривачів на конфіденційність та поновлення їхніх трудових прав. Усі внесені приписи були виконані (https://bit.ly/33bvFWw).
Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3450 у першому читанні. Він передбачає створення Єдиного порталу повідомлень викривачів, який полегшить процес повідомлення про корупцію, а також надасть можливість усім органам державної влади забезпечити анонімність каналів зв’язку для викривачів корупції (https://bit.ly/3nWst9t).

Через рішення Конституційного Суду від 27.10.2020 № 13-р/2020 робота НАЗК лишається частково заблокованою. НАЗК позбавлене можливості отримувати заяви фізичних та юридичних осіб про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», проводити за власною ініціативою перевірку можливих фактів порушення вимог цього Закону, складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією тощо.

Текст новини запозичено з офіційної сторінки НАЗК у Facebook.