Пiдтримати

Фінансування сектору протидії корупції міжнародними організаціями дозволяє нам залучати необхідні для реалізації наших кампаній та проектів кошти.

НАЗК уперше внесло приписи керівникам установ про порушення права на конфіденційність викривачів

НАЗК уперше внесло приписи керівникам установ про порушення права на конфіденційність викривачів.

Працівники обласної державної адміністрації та районної ради розголосили інформацію про викривачів особам, про корупційні дії яких йшлося в повідомленнях цих викривачів. Оскільки розголошення такої інформації є порушенням Закону України «Про запобігання корупції», НАЗК внесло керівникам вказаних органів приписи, у яких вимагало провести службові розслідування та з’ясувати причини й умови, що сприяли порушенню посадовцями права викривачів на конфіденційність.

 «Забезпечення конфіденційності є важливою гарантією захисту викривачів, — зазначив голова НАЗК Олександр Новіков, — уперше за час свого існування НАЗК внесло приписи про порушення прав викривачів на конфіденційність та сподіваємось на їхнє неухильне виконання».

Слід зазначити, що ухвалений Верховною Радою України в першому читанні законопроєкт № 3450 передбачає створення єдиного порталу для приймання повідомлень від викривачів корупції. Портал забезпечить високі стандарти захисту інформації, отриманої від викривачів, чим гарантуватиме їх конфіденційність та анонімність, зменшить ризики несанкціонованого доступу до їхніх повідомлень.

Через рішення КСУ від 27.10.2020 № 13-р/2020 робота НАЗК лишається заблокованою. НАЗК позбавлене можливості проводити повні перевірки декларацій, отримувати заяви фізичних та юридичних осіб про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», проводити за власною ініціативою перевірку можливих фактів порушення вимог цього Закону, складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, здійснювати перевірки організації роботи із запобігання корупції в державних установах тощо.

Попри це ми віримо, що законодавці знайдуть правові шляхи врегулювання цієї ситуації. Саме тому продовжуємо працювати над ініціативами, які допоможуть підвищити ефективність запобігання та протидії корупції в Україні після повноцінного відновлення повноважень НАЗК.

Текст новини запозичено з офіційної сторінки НАЗК у Facebook.