Пiдтримати

Фінансування сектору протидії корупції міжнародними організаціями дозволяє нам залучати необхідні для реалізації наших кампаній та проектів кошти.

Глобальні антикорупційні акти, які працюють у міжнародному просторі і через які викривачі з усього світу можуть повідомляти про виявлені ними порушення

Корупція не має кордонів. Існують глобальні антикорупційні акти, які працюють не лише в країнах, де їх ухвалили, а й у міжнародному просторі. Викривачі з усього світу можуть повідомляти про виявлені порушення за цими законами.

Найбільш відомими такими актами є:
«Закон про корупцію за кордоном» — FCPA (США),
«Закон про хабарництво» — Bribery Act (Великобританія),
«Закон, що стосується прозорості, боротьби з корупцією та модернізації економіки» — Sapin II (Франція) та інші.

За порушення цих законів суди притягали до відповідальності величезні міжнародні корпорації, навіть ті, що мають представництва в Україні.

Як це працює в США?

FCPA (Foreign Corrupt Practices Act) — це федеральний закон США про боротьбу з корупцією в зовнішньоекономічній діяльності, який діє вже більше ніж 40 років.

Важливо, що антикорупційне законодавство країн ЄС ґрунтується на його окремих нормах.

У FCPA зазначено, що корупція — це пропозиція, обіцянка чи платіж на користь іноземного посадовця, які мають на меті схилити його до неправомірного використання посадових обов’язків чи управлінських функцій.

Особливість цього закону в тому, що він діє не лише на території США. Положення документу можна застосувати до:
фізичних осіб — резидентів США;
юридичних осіб, що створені згідно з законодавством США, або основним місцем ведення бізнесу яких є США, або публічних акціонерних компаній, акції котрих розміщені на фондових біржах у США;
іноземних фізичних та юридичних осіб, що здійснювали діяльність на території США.
До відповідальності за FCPA можуть притягнути за неконкурентний виграш у тендері, зменшення розміру податків чи ухилення від сплати податків, обхід встановлених правил (наприклад, «спрощення» отримання дозволів) тощо.

Чи є цей закон ефективним?

Так. У 2020 році були оштрафовані Telefonaktiebolaget LM Ericsson, Mobile TeleSystems PJSC (MTS), Microsoft, Walmart, Samsung Heavy Industries та інші компанії. Сукупна сума штрафів склала понад $3 млрд. З цієї суми $2 млрд — це штрафи, які були сплачені порушниками завдяки інформації, наданій викривачами.

Якби не викривачі, винні не були б притягнуті до відповідальності.

Текст новини запозичено з офіційної сторінки НАЗК у Facebook.